jueves, 3 de abril de 2008

Un reforç del vincle amb el mar de cara al futur

Un reforç del vincle amb el mar de cara al futur

El passat mes d’octubre de 2007 vam tenir la notícia que un creuer de luxe en ruta pel mediterrani va voler atracar al port de Roses. Les intencions es van quedar en això, perquè finalment el port no reunia les condicions i calat per poder-lo acollir. Els viatgers del creuer, d’alt poder adquisitiu, van ser desviats cap a Palamós, on per més inconvenients van haver de renunciar a algunes excursions per incomoditat logística. Aquesta notícia va crear durant uns dies un interessant debat a Roses sobre les oportunitats perdudes que generen els creuers que passen de llarg. En definitiva, es va crear una certa resignació i alhora es va reaccionar amb el repte de superar aquestasituació. I la veritat és que la reacció ha estat ràpida i acompanyada de tot un seguit de bones notícies.
Aquest afer potser que encara es pugui tornar a repetir en els propers mesos, però com a mínim sabem que és un problema amb data de caducitat propera.
I això serà així perquè en els darrers mesos tot un seguit de qüestions que fan referència al port i el seu entorn s’han encarrilat cap a una solució definitiva. Entre aquestes qüestions hi ha la polèmica planta de filetejat, que més enllà de les qüestionables formes i maneres de gestionar l’assumpte per part de totes les parts en els darrers 6 anys i el paper de l’entitat Roses Cara al Mar, finalment no haurà de ser enderrocada.
També hi ha el cas ja resolt del trasllat de Servimar al recinte portuari. I finalment, la qüestió que inclou l’ampliació del dic i que permetrà acollir els grans creuers turístics, un sector econòmic de gran creixement en els darrers anys.
Tot això queda recollit en el Pla Especial del Port que s’aprovarà en els propers dies i tot seguit serà qüestió d’executar-ho amb el finançament adient i en uns terminis que tornaran a convertir el port en un focus econòmic de màxima projecció i garantia de futur. L’actual govern municipal considera prioritària aquestes actuacions i això és un símptoma positiu per executar el port de referència a l’Alt Empordà.
Aquests assumptes al voltant del port han deixat en segon pla una notícia, que també vincula Roses amb el mar. El Departament d’Ensenyament ha concedit a l’IES Illa de Rodes la implantació d’un Cicle Formatiu de Grau Mig de Conducció d’Activitats Físicoesportives al medi natural orientades cap a les activitats realitzades en el medi marí. Un bon exemple d’unir formació i entorn.
En definitiva, un seguit de qüestions que reforcen un vincle històric, amb garanties de futur, de la nostra vila amb el mar, i que a més ho fan coetàniament a nivell acadèmic, econòmic i tradicional. Millor impossible.

5 d’abril de 2008

No hay comentarios: